Moeten gokreclames in de sport verboden worden?

Het wordt steeds moeilijker om gokreclames te vermijden, vooral als je naar sport kijkt. Veel sportteams worden gesponsord door gokbedrijven, wat betekent dat spelers hun logo op hun shirts dragen.

Gokreclame in de sport

Aangezien de mensen die het meest waarschijnlijk op sport wedden, degenen zijn die naar de wedstrijden kijken, gebruiken gokbedrijven sportwedstrijden als een marketingmogelijkheid.

In de VS hebben veel sportteams in de NFL, NHL, en MBA partnerschappen of sponsoring met online gokbedrijven, waaronder DraftKings en FanDuel.

Deze bedrijven spenderen honderden miljoenen dollars aan marketing, waaronder tv-commercials met beroemdheden, reclame op billboards en podcasts, en teamsponsoring.

Gokreclame in Amerikaanse sporten begon in 2018 in populariteit toe te nemen toen het Hooggerechtshof de Professional and Amateur Sports Protection Act (PASPA) neerhaalde, die tot op dat moment sportweddenschappen in alle staten behalve Nevada had verboden.

Dit nam de bevoegdheid van de federale overheid weg om sportweddenschappen te reguleren, en het is nu aan individuele staten om hun eigen wetgeving rond sportweddenschappen te maken. Sinds het PASPA-verbod is opgeheven, is er in de VS voor meer dan 45 miljard dollar legaal gewed.

Rijdende Fietser

Goksponsoring in de sport

Gokreclame is zeer wijdverbreid in het Engelse voetbal. Dit seizoen hebben acht Premier League-teams een goklogo op de voorkant van hun shirt, deals die samen $79,22 miljoen (57,64 miljoen euro) waard zijn.

In totaal hebben 17 teams een partnerschap met gokbedrijven, wat betekent dat deze bedrijven reclame kunnen maken rond het veld en op sociale media. Uit onderzoek is gebleken dat goklogo’s tot 700 keer per wedstrijd verschijnen.

De invloed van gokadvertenties

Er zijn zorgen geuit die suggereren dat gokadvertenties het gokken aanmoedigen, vooral onder jongeren en jongvolwassen mannen. In 2019 had 87% van de volwassenen en 69% van de jongeren gokadvertenties en/of sponsorboodschappen gezien of gehoord.

Net als alle andere soorten reclame beïnvloeden gokadvertenties overtuigingen en emoties die ertoe kunnen leiden dat de consument op een bepaald moment in de toekomst actie onderneemt.

“Reclame is een krachtige kracht in onze samenleving,” zegt Christina Marriott, Chief Executive van de Royal Society for Public Health. “Het beïnvloedt niet alleen wat we kopen, maar het vertelt ons ook wat normaal is en waar we naar moeten streven. We staan niet langer zendtijd toe aan andere producten die onze gezondheid schaden, zoals tabaksproducten: gokken zou niet anders moeten zijn.”

De hoeveelheid gokreclames normaliseert gokken, en wekt de indruk dat als je naar sport kijkt, je ook weddenschappen moet afsluiten. Dit kan vooral schadelijk zijn voor kinderen, die al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan gokken als ze naar sport kijken.

Gokbedrijven geven vaak niet aan wat de risico’s van gokken zijn, of hoe je verantwoord kunt gokken, zodat kinderen het als een onschuldig spelletje zien.

Gokreclames kunnen ook bijdragen aan de toename van probleemgokken in verband met sportweddenschappen in de algemene bevolking, met inbegrip van professionele atleten. Volgens de Sporting Chance kliniek, die atleten met een verslaving helpt, heeft gokken drugs en alcohol ingehaald als de meest voorkomende verslaving onder professionals die behandeling zoeken.

Deze reclames kunnen ook triggeren bij gokverslaafden, die het moeilijk vinden om gokreclames te negeren, en het gevoel kunnen hebben dat ze rechtstreeks worden benaderd door gokbedrijven, die hen aanmoedigen om meer te gokken.

Bronnen voor hulp bij gokken

Hoewel het waar is dat veel mensen kunnen genieten van gokken als een ongedwongen activiteit, zijn er anderen die risico lopen op het ontwikkelen van een gokstoornis.

Vergeet niet, gokken is ontworpen om verslavend te zijn, en u bent niet zwakker dan anderen als u merkt dat u niet in staat bent om te stoppen.

Hoewel er op dit moment misschien geen manier is om jezelf te beschermen tegen gokadvertenties in sport (anders dan stoppen met het kijken naar sport), zijn er middelen om je te helpen af te zien van gokken in je dagelijks leven.

GamBan App: Gamban is een app die gokwebsites van je apparaten blokkeert, en andere nuttige bronnen binnen de app aanbiedt.

RecoverMe App: RecoverMe is speciaal gemaakt voor mensen die worstelen met een gokverslaving. Het bevat cognitieve gedragstherapie sessies, mindfulness sessies, een ondersteunend netwerk, en strategieën om beter om te gaan met de drang om te gokken.

Sociale media steungroepen: Er zijn tal van sociale media groepen die u kunt aansluiten om gemeenschap en steun te vinden. Een paar van onze favorieten zijn deze Facebook-groepen: Gamblers Anonymous Support Group en Gambling Recovery Now.

Podcasts: Er zijn een aantal grote podcasts die openhartig spreken over het worstelen met en het overwinnen van gokstoornissen. Probeer eens te luisteren naar All Bets Are Off, The Broke Girl Society, en All In: The Addicted Gambler’s Podcast.