Het verband tussen gokken en middelenmisbruik

Veel mensen realiseren zich niet dat een gokstoornis en een stoornis in het gebruik van middelen een aantal opmerkelijke overeenkomsten hebben, en het is gebruikelijk voor deze twee stoornissen om hand in hand te gaan. Typisch, als een persoon een dwangmatig gokken stoornis heeft, zijn ze meer kans op het ontwikkelen van een alcohol-of middelengebruik stoornis, en vice versa.

Wat is een samen voorkomende stoornis?

Een samen voorkomende stoornis is een diagnose van meer dan één stoornis. Iemand kan bijvoorbeeld een gokstoornis hebben en een psychische stoornis zoals depressie of angst. Wanneer een persoon lijdt aan een verslavingsstoornis, is de kans groter dat hij een andere stoornis ontwikkelt. Uit een studie bleek dat een stoornis in het gebruik van alcohol de meest voorkomende stoornis is bij mensen met een gokstoornis. 75% van de mensen met een gokstoornis had ook een gelijktijdige stoornis in het gebruik van alcohol, en bijna 40% had een gelijktijdige stoornis in het gebruik van drugs.

Hoe gokken leidt tot stoornissen in het gebruik van middelen

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen wat er eerst kwam: de stoornis in het middelengebruik of de gokstoornis. De realiteit is dat alcohol in casino’s zeer wijdverbreid is. In veel gevallen zijn drankjes gratis terwijl u aan het gokken bent. Dit komt omdat u waarschijnlijk meer risico’s neemt en meer geld uitgeeft wanneer uw remmingen door alcoholgebruik zijn verminderd. Alcohol maakt de persoon zelfverzekerder en maakt het moeilijker om het risico van de gok in te schatten.

Vliegende Fietser

Wanneer een persoon extreme schulden en relationele problemen begint te ervaren als gevolg van gokken, wenden ze zich vaak tot alcohol of drugs als een manier om met hun verliezen om te gaan. Dit kan leiden tot een schadelijke cyclus van gokken en het gebruik van middelen met de overtuiging dat men kan hun verliezen terug te winnen als ze blijven gokken. Deze cyclus kan leiden tot meer ernstige geestelijke gezondheidsproblemen zoals extreme depressie en angst.

Hoe is gokken vergelijkbaar met het gebruik van middelen?

Gokken wordt vaak een onzichtbare verslaving genoemd, omdat het in vergelijking met een drugs- of alcoholverslaving, die gemakkelijker kan worden opgemerkt, vaak moeilijk is om te zien of iemand een gokprobleem heeft.

Gokken en drugsgebruik beïnvloeden de hersenen echter op een vergelijkbare manier. Gokken kan het dopamine- en serotonine niveau beïnvloeden, net als drugs dat doen. Wanneer een persoon gokt, laten de hersenen dopamine vrij, wat leidt tot gevoelens van opwinding. Deze dopamine is niet alleen aanwezig wanneer de gokker wint, maar ook wanneer hij verliest, vooral in het geval van bijna-ongelukken.

Gokontwenning

De ontwenning die dwangmatige gokkers ervaren kan van een soortgelijke intensiteit zijn als die van mensen die ontwenning ervaren van drugs of alcohol. Na verloop van tijd bouwen gokkers hun tolerantie op en moeten ze grotere risico’s nemen om dezelfde kick te voelen als toen ze voor het eerst begonnen met gokken. Ze beginnen de dopamine-rush constant na te jagen.

Uiteindelijk wordt het natuurlijke beloningssysteem van de gokker verzwakt, en wordt het moeilijker om hoge dopamineniveaus te bereiken. Wanneer zij een tijd niet gokken, lijden zij vaak aan ontwenning als gevolg van het gebrek aan dopamine in hun hersenen.

Tekenen en symptomen van gokontwenning zijn onder andere:

  • Depressie
  • Angst
  • Onbedwingbare behoefte om te gokken
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn

Hoewel het moeilijk kan zijn om de ontwenningsverschijnselen te overwinnen, en het verleidelijk kan zijn om in deze periode weer te gaan gokken, weet dan dat de symptomen niet eeuwig zullen duren.

Behandeling van samen voorkomende stoornissen

Aangezien gokstoornissen vergelijkbare effecten hebben als een stoornis in het gebruik van middelen, moet het met hetzelfde gevoel van urgentie worden behandeld. De beste manier om gelijktijdige stoornissen te overwinnen is om ze gelijktijdig te behandelen. Herstel zal niet gemakkelijk zijn, maar het zal de moeite waard zijn.

Werk aan de onderliggende oorzaak van uw verslaving. Verslaving begint meestal als gevolg van een onderliggend probleem dat niet wordt aangepakt of waaraan niet wordt gewerkt. Het volgen van individuele cognitieve gedragstherapie kan een goede manier zijn om aan deze problemen te werken.

Identificeer en beheer triggers. Identificeren wat uw drang om te gokken triggert is cruciaal voor het vermijden van terugval. Zodra u weet wat uw triggers zijn, kunt u leren hoe u er op de juiste manier mee om kunt gaan. Als er bepaalde plaatsen of mensen zijn die uw drang om te gokken triggeren, probeer dan voorlopig afstand te houden.

Zoek gezonde copingmechanismen. Voor triggers die niet vermeden kunnen worden, zoals stress of angst, moet je gezonde copingmechanismen aanleren waarop je in die tijden een beroep kunt doen. Uw coping-mechanismen zullen uniek zijn voor jou. Sommige mensen vinden dat sporten en bezig blijven helpen, terwijl anderen zich liever gedeisd houden en tijd alleen doorbrengen.

Wees geduldig met jezelf. Herstel gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het vergt veel werk en toewijding. Sommige dagen zullen gemakkelijker zijn dan andere, maar in plaats van je te richten op de toekomst, concentreer je je op de dag die voor je ligt.